Gebakken of gefrituurde kippenhuid is een knapperige snack gemaakt van kippenhuid. Het is een delicatesse in veel keukens. Er bestaan talloze variaties. Het wordt gemaakt door kippenhuid te bakken of frituren tot het knapperig is. Gebakken kippenhuid is lekker met een pittig sausje zoals sambal of zoete chilisaus of zelfs met pindasaus.
Ingrediënten:
500g kippenhuid
1 eetl. paneermeel
1 el ketjap manis
1 ei
2 tl sambal oelek
1 teentje knoflook
1 ui
2 theel. djahé
zout en peper naar smaak
1 theel. ketoembar
1 theel. citroen/limoen -sap
2 theel. rietsuiker.
bloem
plantaardige olie of bakboter
Bereiding:
Snijd de kippenhuid in grove stukken. Doe de kippenhuid met het ei in een kom. Voeg de paneermeel en de ketjap toe en vervolgens de sambal en overige ingrediënten. Pers de knoflook erboven fijn. Vergeet niet de zout en peper erbij te doen.
Kneed de kippenhuid en meng alles goed door elkaar. Vorm er kleine stukjes van. Doe bloem in een diep bord en rol de stukjes er een voor een door.
Verhit de boter of olie in een braadpan en braad de stukjes, lichtjes, aan. Bak op een laag vuurtje de stukjes in 25 min. gaar. Wel regelmatig omdraaien en eventueel een beetje water erbij doen. Draai het vuur de laatste 3 min. iets hoger voor een knapperig korstje.
Lekker met pindasaus.