Kiprecepten
In de Indonesische keuken is kip een veelvoorkomend gerecht.
In de Indonesische keuken is kip een zeer frequent gerecht. Kip wordt op verschillende manieren bereid, van heel eenvoudig, zoals Smoor van kip, tot zeer complexe gerechten zoals Kiemlo.
De Indonesische kippen lopen vrijwel altijd vrij rond en verzamelen voor een groot deel hun dagelijkse voeding zelf. Ze zijn minder vlezig en minder mals dan de kippen hier, maar de bereidingswijze compenseert dit gebrek.
Kip wordt vaak geroosterd op houtskool, wat een unieke smaak aan het vlees geeft, en daarna wordt de kip vaak gestoofd in een saus van santen. De kip of eend op Indonesische wijze wordt met weinig olie bereid. De rijst bij de kip wordt vrij droog gegeten.
Vreemd eten in Indonesië ??
Kip of eh...Ayam (ajam). In Indonesië worden, gezien door de ogen van een buitenstaander, veel vreemde dingen gegeten. Een aantal eigenaardige zaken, zowel dierlijk als plantaardig, worden geconsumeerd als medicijn (obat) of als opwekkende en versterkende middelen (de traditionele Jamu).
In gerechten zoals Coto Makassar en Gulai Kambing worden ook verschillende ingewanden verwerkt. Het eten van deze heerlijke gerechten lijkt vaak op een anatomische les. Kroepoek van kippenhuid en kippendarmen, Krupuk kulit ayam en Krupuk usus ayam, is algemeen.
Eendeneieren zijn ook heel gebruikelijk in de Martabak of Terang Bulan (hartige of zoete Pannekoek), die eieren zijn van buiten gifgroen. Ook worden ze gekookt in bremzout water en heten dan Telor asin, wat lekker kan zijn, afhankelijk van hoe zout ze zijn. Ook kroepoek van de onderhuid van het rund, Krupuk kulit sapi, is heel gebruikelijk en zeker de moeite waard om te proberen.
Kippenkoppen op een pasar op Bali. Heerlijk om een soto van te maken. Lekker bij de Soto, vooral als je ze even in de soep laat weken, maar dat is een gewoonte die Kampungan wordt genoemd, niet zo netjes. Tussen het vlees aan de stokjes Saté Ayam zitten vaak ook ingewanden. Als je dat niet lust, zoek dan zelf de stokjes uit.
De Indonesiër gooit niets van een geslacht dier weg, dus schrik niet als de Tukang saté ineens een kippenkop aan het roosteren is; dat vinden ze daar erg lekker.
Elke kip heeft een kop, en zonder die kop kunnen ze toch wel kletsen. Een populair gerecht is Mie ayam, wat mie met kip betekent. Een Nederlander zal daarbij denken aan malse stukjes kipfilet. De in de reclame zo geprezen veelzijdigheid van de kip wordt in Indonesië volledig benut, en protest is overbodig als je tussen de slierten mie een snavel of een teen met de nagel er nog aan vindt; dat is ook ayam.....
Maar maak je geen zorgen, de kipgerechten die ik op mijn receptensite of Facebookpagina beschrijf, zijn heel gewoon en zoals wij ze kennen. Ze zijn erg lekker en toch eenvoudig te maken.