Ayam pedis is een pittig Indonesisch kipgerecht – letterlijk vertaald betekent het gewoon "hete kip" of "pikante kip". Het woord ayam betekent kip, en pedis (of pedas) betekent pittig of scherp.
Ayam Pedis is een smaakvol kipgerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
500 gram kip (poten, dijen of vleugels – met bot is lekkerder)
Zout en een beetje limoensap (voor het marineren)
Boemboe (kruidenpasta):
5 rode rawit pepertjes (meer of minder naar smaak)
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
2 cm gember
2 cm laos
2 cm kurkuma/kunyit (of 1 tl kurkumapoeder)
2 kemirinoten (optioneel, voor romigheid)
1 tomaat
1 tl trassi (gefermenteerde garnalenpasta – optioneel, maar wel authentiek)
Overige kruiden:
2 blaadjes daun jeruk (limoenblad)
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
1 salamblad (Indonesisch laurierblad – optioneel)
1 tl palmsuiker (of gewone suiker)
Zout naar smaak
150 ml water
2 el olie om te bakken
Bereiding:
Wrijf de kip in met een beetje zout en limoensap, laat 15 minuten staan. Spoel daarna eventueel af.
Maal alle ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijze/cobek of keukenmachine. Voeg een beetje olie toe om het malen makkelijker te maken.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of pan. Fruit de boemboe samen met het limoenblad, salamblad en sereh tot het geurig is (ongeveer 5 minuten).
Voeg nu de kip toe en bak die even mee tot de buitenkant wit geworden is. Doe nu het water erbij en dek de pan af. Laat de kip ongeveer 25–30 minuten zachtjes stoven. Wel af en toe omscheppen.
Lekker laten Inkoken en op smaak brengen. Voeg palmsuiker en eventueel wat zout toe. Laat het vocht inkoken tot er een dikke saus overblijft.
Serveer met:
Witte rijst (nasi putih)
Sambal badjak (als je van écht pittig houdt)
Atjar of gebakken tempeh als bijgerecht
Selamat makan. (smakelijk eten)