Indonesische Rijstgerechten
De Indonesische keuken is helemaal hip, en rijst speelt daarin de hoofdrol. Voor Indonesiërs is rijst gewoon onmisbaar. Ze eten het ’s ochtends, ’s middags én ’s avonds. Zonder rijst? Geen echte maaltijd.
In Indonesië worden de meeste gerechten koud geserveerd, behalve de rijst – die is altijd lekker warm. Dat komt doordat ze daar ’s ochtends vroeg eerst naar de pasar (markt) gaan en daarna meteen aan het koken slaan. Met het tropische klimaat daar bederft eten super snel. Het wordt daarna op tafel gezet met een kapje erover om het te beschermen tegen insecten en de cicak – een soort kleine gekko. Die beestjes eten niet alleen insecten en elkaar, maar zijn ook échte snoepers die gek zijn op zoetigheid.
De rijst wordt trouwens pas gekookt vlak voordat ze gaan eten. Wat overblijft van de maaltijd wordt meestal ’s middags nog even opgewarmd om het langer goed te houden. En de rijstresten? Die worden de volgende ochtend opgebakken met een beetje ui, knoflook en kruiden – dat noemen ze nasi goreng, oftewel gebakken rijst. Lekker én slim.
Wil je zelf die heerlijke smaken en texturen van de Indonesische keuken ontdekken? Rijst is de perfecte start! Maakt niet uit of je een keukenkoning(in) bent of net begint – met deze recepten haal je de Indonesische eetcultuur zo in huis. Op de volgende pagina’s vind je allerlei recepten voor authentieke Indonesische rijstgerechten. Smullen gegarandeerd!