Lontong - is (in Indonesië) kleefrijst die in een kokervormig gevouwen bananenblad gaar gekookt is. In Nederland (in de toko's) is Lontong - kleefrijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes (soms is er ook kant en klare, voorgekookte lontong). De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Lontong wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de lontong dus zelf maken:....
Hieronder staat een eenvoudig recept om lontong te maken.
Ingrediënten:
500 gr. rijst
bananenblad
biting (cocktailprikkertjes of klein touwtje)
Bereiding:
Methode 1: In een zakje of met huishoudfolie (makkelijker thuis te maken)
Was de rijst goed schoon tot het spoelwater helder is.
Kook de rijst met wat zout en iets minder water dan normaal. Je wilt dat het een beetje droog/plakkerig is.
Laat de rijst iets afkoelen, zodat je hem kunt hanteren.
Verdeel de rijst over 2 diepvrieszakjes of leg het op een stuk huishoudfolie. Druk goed aan tot een stevige “worst”. Rol het op en bind of vouw de uiteinden goed dicht (je kunt er ook aluminiumfolie omheen doen).
Stoom de rollen rijst in een stoompan of boven kokend water voor 1 tot 1,5 uur. Zorg dat het niet droog kookt.
Laat de lontong afkoelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast voor minstens 2 uur. Daardoor wordt hij stevig en goed snijdbaar.
Snijd in plakjes en serveer koud of op kamertemperatuur.
Methode 2: In bananenblad (de traditionele manier)
Kook de rijst zoals hierboven.
Leg een stuk bananenblad klaar (even verwarmen boven vuur maakt het buigzaam).
Schep de rijst erop, rol stevig op tot een cilinder, en bind de uiteinden vast met touw.
Kook de lontong in een grote pan water gedurende 2 tot 3 uur. Zorg dat de lontong onder water blijft. Vul zo nodig bij.
Laat afkoelen en snijd in plakjes.
Serveer o.a. bij:
Sajoer lodeh
Sambal goreng tempeh/tahu
Gado-gado
Rendang of sate