Lemper - is (in Indonesië) kleefrijst gevuld met gekruide kip of vis en gewikkeld in een kokervormig gevouwen bananenblad. In Nederland (in de toko's) is Lemper - kleefrijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes (soms is er ook kant en klare, voorgekookte lemper). De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Lemper wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de lemper dus zelf maken:....

Hieronder staat een eenvoudig recept om lemper te maken.

Ingrediënten:

500 gr. kleefrijst
vulling (kip, vis, of groenten)
bananenblad
biting (cocktailprikkertjes of klein touwtje)

Bereiding:

Was de kleefrijst goed schoon tot het spoelwater helder is.

Kook de kleefrijst met kokosmelk en zout tot de rijst gaar en plakkerig is. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Laat de rijst iets afkoelen, zodat je hem kunt hanteren.

Neem een stuk bananenblad en schep hierop een laag kleefrijst. Leg in het midden een lepel van de vulling.

Vorm de rijst om de vulling heen tot een rolletje.

Wikkel het bananenblad strak om de rijstrol en zet vast met een cocktailprikker of touwtje.

Stoom de lemper in een stoompan gedurende 30-45 minuten.

Laat de lemper afkoelen voordat je ze serveert.

Serveer als:
Snack
Onderdeel van een rijsttafel
Tussendoortje