Lemper - is (in Indonesië) kleefrijst gevuld met gekruide kip of vis en gewikkeld in een kokervormig gevouwen bananenblad. In Nederland (in de toko's) is Lemper - kleefrijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes (soms is er ook kant en klare, voorgekookte lemper). De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Lemper wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de lemper dus zelf maken:....

Hieronder staat een eenvoudig recept om lemper te maken.

Ingrediënten vulling (ayam):

300 gr kipfilet of kippendij (gekookt en fijn geplukt)
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 kemirienoten (evt. vervangen door wat pinda of cashew, maar origineel is kemiri)
1 theelepel ketumbar poeder
2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
1 stengel sereh (gekneusd)
1 stukje laos (± 2 cm, gekneusd of plakjes)
200 ml kokosmelk
1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker)
1 eetlepel ketjap manis
zout en peper naar smaak
scheutje olie om te bakken

Bereiding:

Kook de kip in water met een beetje zout tot gaar. Pluk daarna in fijne draadjes.

Maal de sjalot, knoflook, kemiri en koriander tot een gladde pasta (eventueel in een cobek/vijzel of keukenmachine).

Verhit wat olie in een pan, fruit de kruidenpasta geurig. Voeg salam, sereh en laos toe en bak kort mee. Doe de geplukte kip erbij en meng het goed door.

Voeg kokosmelk, gula jawa en ketjap toe. Laat het zachtjes inkoken tot het mengsel droog en kruidig is. Proef, en breng op smaak met zout en peper.

Laat de vulling goed afkoelen en dep de vulling een beetje droog met keukenpapier voordat je hem in de kleefrijst rolt.

Opmerking: Dit is de basis, maar sommige mensen maken het wat pittiger met een beetje sambal of juist wat frisser met een scheutje limoensap.

Ingrediënten kleefrijst:

500 gr. kleefrijst
vulling (kip, vis, of groenten)
bananenblad
biting (cocktailprikkertjes of klein touwtje)

Bereiding:

Was de kleefrijst goed schoon tot het spoelwater helder is.

Kook de kleefrijst met kokosmelk en zout tot de rijst gaar en plakkerig is. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Laat de rijst iets afkoelen, zodat je hem kunt hanteren.

Neem een stuk bananenblad en schep hierop een laag kleefrijst. Leg in het midden een lepel van de vulling.

Vorm de rijst om de vulling heen tot een rolletje.

Wikkel het bananenblad strak om de rijstrol en zet vast met een cocktailprikker of touwtje.

Stoom de lemper in een stoompan gedurende 30-45 minuten. Laat de lemper afkoelen voordat je ze serveert.

Serveer als:
snack
onderdeel van een rijsttafel
of....als tussendoortje.