In Indonesië is nasi liwet echt een klassieker, met name in Solo. Het is een smaakvol rijstgerecht, gekookt met kokosmelk, kruiden en vaak gezouten vis, wat het een rijke en hartige smaak geeft. Traditioneel wordt het geserveerd met diverse bijgerechten.

Het is een geliefd gerecht om van te genieten tijdens speciale gelegenheden of als een uitgebreide maaltijd. Vaak wordt het nog afgewerkt met bijvoorbeeld tempeh, gebakken tofu, en groenten – afhankelijk van regionale voorkeuren.

Hieronder staat een eenvoudig, traditioneel recept om te maken.

Ingrediënten: (voor ca 4 personen)

500 gr rijst
600 ml dunne kokosmelk
100 ml dikke kokosmelk
3 salam blaadjes (Indonesische laurier)
2 stengels sereh, gekneusd
50 gram gedroogde teri (gezouten ansjovis)
zout naar smaak
Voor de bijgerechten (naar keuze):
Ayam goreng (gebakken kip)
Tempeh orek (drooggebakken tempeh)
Sambal (chili pasta)
Gestoofde groenten (bv. labu siam)
Gebakken tahu (tofu)
Telur pindang (gekookt ei in kruiden)
Komkommer en tomaat, in plakjes

Bereiding:

Was de rijst tot het water helder is. Laat uitlekken.

Kook de teri kort en spoel af.

Doe de rijst in een pan. Voeg de dunne kokosmelk, salam blaadjes, sereh, teri en zout toe. Roer goed door.

Breng aan de kook en kook op laag vuur tot de rijst bijna gaar is en de kokosmelk is opgenomen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Voeg de dikke kokosmelk toe en stoom verder tot de rijst helemaal gaar is.

Haal de rijst van het vuur en laat het even rusten met de deksel op de pan.

Serveer de nasi liwet warm met de bijgerechten naar keuze.

Selamat makan. Eet smakelijk!