In Indonesië is nasi uduk echt een klassieker voor het ontbijt. Niet zoals bij ons een boterhammetje, maar lekker hartig, warm en geurig. De basis is rijst gekookt in kokosmelk, wat het een rijke en romige smaak geeft, vaak geserveerd met diverse bijgerechten.

Het is een geliefd gerecht om de dag stevig te beginnen. Vaak wordt het nog afgewerkt met Emping (melinjo crackers), tempeh, gebakken tofu, en seroendeng (geroosterde kokosvlokken) – afhankelijk van regionale voorkeuren.

Hieronder staat een eenvoudig, traditioneel recept om te maken.

Ingrediënten: (voor ca 4 personen)

500 gr rijst
400 ml dikke kokosmelk
2 salam blaadjes (Indonesische laurier)
2 stengels sereh, gekneusd
zout naar smaak
Voor de bijgerechten (naar keuze):
Ayam goreng (gebakken kip)
Tempeh orek (drooggebakken tempeh)
Sambal kacang (pindasaus)
Seroendeng (geroosterde kokos)
Gebakken tahu (tofu)
Emping (melinjo crackers)
Komkommer en tomaat, in plakjes

Bereiding:

Was de rijst tot het water helder is. Laat uitlekken.

Doe de rijst in een pan. Voeg de kokosmelk, salam blaadjes, sereh en zout toe. Roer goed door.

Breng aan de kook en kook op laag vuur tot de rijst gaar is en alle kokosmelk is opgenomen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Haal de rijst van het vuur en laat het even rusten met de deksel op de pan.

Serveer de nasi uduk warm met de bijgerechten naar keuze.

Selamat makan. Eet smakelijk!