Ketupat - is (in Indonesië, Maleisië, Brunei en Singapore) een gerecht van rijst, verpakt in een van palmbladeren gevlochten zakje. In Nederland (in de toko's) is Ketupat - rijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes. De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Ketupat wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de ketupat dus zelf maken:....

Hieronder staat een eenvoudig recept om ketupat te maken.

Ingrediënten:

500 gr. rijst
Palmbladeren (voor de zakjes)
Water

Bereiding:

Was de rijst goed schoon tot het spoelwater helder is.

Vouw de palmbladeren in de vorm van kleine zakjes. Dit vereist enige oefening, er zijn online tutorials beschikbaar.

Vul de zakjes met de gewassen rijst, ongeveer tot de helft.

Kook de gevulde zakjes in ruim water gedurende 4-5 uur. Zorg ervoor dat de zakjes constant onder water blijven.

Haal de ketupat uit het water en laat ze uitlekken en afkoelen.

Snijd de ketupat open en serveer de rijstblokjes.

Serveer als:
Bijgerecht bij saté
Onderdeel van een rijsttafel
Tijdens speciale gelegenheden zoals Eid