Nasi Jamblang - is een traditioneel gerecht uit Cirebon, Indonesië. Het bestaat uit rijst, geserveerd met verschillende bijgerechten, en wordt traditioneel verpakt in bladeren van de djati-boom (teak). De naam "Jamblang" komt van de plaats waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt.
Hieronder staat een eenvoudig recept om Nasi (Sega)Jamblang te maken (hoewel het traditionele recept complexer is met veel verschillende bijgerechten).
Ingrediënten:
500 gr. rijst
Teakbladeren (djati-bladeren) - optioneel, voor traditionele verpakking
Water
Bijgerechten (voorbeeld):
Sambal goreng (gebakken sambal)
Tofu en tempeh
Eieren
Vlees (bijvoorbeeld rundvlees of kip)
Bereiding:
Kook de rijst zoals gebruikelijk.
Bereid de verschillende bijgerechten naar keuze.
Serveer de rijst met de bijgerechten op een bord of, traditioneel, verpakt in een djati-blad. (De rijst op het blad neer leggen)
Serveer als:
Hoofdgerecht
Lunch of diner
Met diverse bijgerechten naar smaak