Ayam Bakar Bumbu Bawang is een heerlijk Indonesisch kipgerecht dat letterlijk betekent: "Gegrilde kip met uienkruidenpasta".

Deze versie is iets eenvoudiger dan de meer bekende Ayam Bakar Kecap of Ayam Bakar Padang, maar nog steeds erg kruidig.
Het is aromatisch, lichtzoet, zoutig en rokerig van de grill. Door het gebruik van ui en knoflook ontstaat een diepe, hartige smaak

Ayam Bakar bumbu bawang is een relatief eenvoudig kipgerecht om te maken, perfect voor een barbecue of een gezellige maaltijd.

Ingrediënten:

1 hele kip (in stukken gesneden) of ±1 kg kippenpoten/dijstukken
500 ml water of kokosmelk (optioneel, geeft meer smaak)
2 eetlepels olie (voor het grillen)

Voor de bumbu bawang (kruidenpasta):

6 rode sjalotten (bawang merah)
5 teentjes knoflook (bawang putih)
3 kemirinootjes (candlenuts, eventueel vervangen door cashewnoten)

1 theelepel korianderzaad (geroosterd)
1 theelepel kurkumapoeder (of een stukje verse kurkuma)
1 theelepel zout
1 theelepel palmsuiker of bruine suiker
2 eetlepels olie
Optioneel: 1 klein stukje trassi (gebakken),
1 theelepel ketjap manis
1 schijfje laos

Bereiding:

Maal alle ingrediënten voor de kruidenpasta fijn in een vijzel of keukenmachine, met een klein beetje olie of water als nodig.

En dan gaan we de kip garen in de kruidenpasta/bumbu
Verhit een beetje olie in een wok of diepe pan. Fruit de bumbu tot het geurt en licht goudbruin is (±5 min).

Voeg de kipstukken toe en schep om zodat ze goed bedekt zijn. Voeg water of kokosmelk toe tot de kip half onderstaat.

Laat dit 30–40 minuten zachtjes sudderen met deksel op de pan tot de kip gaar en mals is en de saus is ingedikt.

Grillen:
Haal de kipstukken uit de pan (saus bewaren!).

Grill ze op een barbecue, grillpan of oven (200°C) tot ze mooi bruin en licht krokant zijn.

Eventueel de kip met wat achtergebleven bumbu of een beetje ketjap insmeren.

Serveer met:
Witte rijst of lontong, sambal terasi of sambal kecap.

Frisse komkommer of atjar

Een paar gebakken uitjes eroverheen voor de crunch

Smakelijk eten maar dat gaat zeker lukken.