Diverse alternatieven voor kruiden:
De Indonesische keuken gebruikt vaak specifieke kruiden en specerijen die niet altijd makkelijk te vinden zijn, zeker niet overal in Nederland. Maar gelukkig zijn er prima alternatieven die de smaak dicht benaderen.
Hieronder een handig overzichtje per kruid of specerij met mogelijke vervangers – mét wat uitleg.
Lijst met Indonesische kruiden & alternatieven
- Laos (galangal)
Smaak: fris, citroenachtig, licht medicinaal
Alternatief:
– Verse gember + een beetje limoenrasp
– Gedroogde laospoeder als noodgeval
- Kemiri (candlenut)
Smaak: romig, nootachtig, bindmiddel
Alternatief:
– Cashewnoten of macadamia’s (licht geroosterd)
– Pindakaas (zonder suiker/zout) om te binden
- Daun salam (Indonesisch laurierblad)
Smaak: zacht, aards, milder dan Europees laurier
Alternatief:
– Gewone laurier + klein stukje pandanblad
– Of gewoon weglaten, zeker bij kortere kooktijd
- Kencur (aromatische wortel)
Smaak: peperig, kruidig, medicinaal
Alternatief:
– Mengsel van gember + witte peper + beetje laos
– Moeilijk goed te vervangen, dus subtiel gebruiken
- Jeruk purut - djeroek poeroet (limoenblad / kaffir lime leaf)
Smaak: fris citrusachtig, geurig
Alternatief:
– Limoenrasp + een klein beetje citroengras
– Eventueel bevroren limoenblaadjes (vaak bij toko)
- Trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
Smaak: zout, umami, stinkt maar smaakt goed
Alternatief:
– Thaise shrimp paste
– Of vissaus + miso (voor vegetarisch alternatief)
- Sereh (citroengras)
Smaak: fris, citrus, licht kruidig
Alternatief:
– Limoenrasp + klein beetje gember
– Citroenolie of citroentijm (voor subtiele vervanging)
- Gula Jawa (Javaanse palmsuiker)
Smaak: diepzoet, karamelachtig
Alternatief:
– Donkere basterdsuiker
– Ahornsiroop of dadelstroop
- Ketumbar (korianderzaad)
Smaak: nootachtig, kruidig
Alternatief:
– Gemalen komijn + een beetje venkelzaad
– Let op: geen verse koriander als vervanger van het zaad!
Nog wat handige tips:
- Gebruik verse kruiden als het kan – vooral sereh, daun jeruk en laos zijn vers veel krachtiger.
- Rooster droge kruiden lichtjes in een droge pan voor meer smaak.
- Proef altijd als je vervangt – sommige alternatieven zijn sterker of juist zachter.