Indische balletjes gehakt zijn Indonesische gekruide gehaktballetjes. Het is een klassieker in de Indonesische keuken. Er bestaan talloze variaties. Ze worden gemaakt met gehakt en er worden verschillende kruiden aan toegevoegd. De Indische balletjes gehakt zijn lekker met een pittig sausje zoals sambal of chilisaus of zelfs met pindasaus.
Ingrediënten:
1/2 kg half om half gehakt.
50 g ongezouten pinda's (of een flinke hand vol)
1 eetl. paneermeel
1 el ketjap manis
1 ei
2 tl sambal oelek
1 teentje knoflook
1 ui
2 theel. djahé
zout en peper naar smaak
1 theel. ketoembar
1 theel. citroen/limoen -sap
2 theel. rietsuiker.
bloem
plantaardige olie of bakboter
Bereiding:
Hak of maal de pinda's grof. Doe het gehakt met het ei in een kom. Voeg de paneermeel en de ketjap toe en vervolgens de sambal, pinda’s en overige ingrediënten. Pers de knoflook erboven fijn. Vergeet niet de zout en peper erbij te doen.
Kneed het gehakt en meng alles goed door elkaar. Vorm met vochtige handen een bal en maak deze bal ietsjes plat. Doe bloem in een diep bord en rol de ballen er een voor een door.
Verhit de boter of olie in een braadpan en braad de ballen, lichtjes, aan. Bak op een laag vuurtje de ballen in 25 min. gaar. Wel regelmatig omdraaien en eventueel een beetje water erbij doen. Draai het vuur de laatste 3 min. iets hoger voor een knapperig korstje.
Lekker met pindasaus.