Informatie
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen empal, abon en dendeng?
Heel simpel: ze zijn alledrie van rundvlees gemaakt, maar totaal anders op je bord!
Empal → rundvlees dat eerst gekookt wordt in een gekruide bouillon, daarna vaak platgeslagen en vervolgens kort drooggebakken of gefrituurd. Het resultaat: mals, licht gekaramelliseerd en kruidig vlees.
Abon → inderdaad dat “apenhaar”-achtige vlees: rundvlees (of kip) dat lang wordt gekookt, daarna uit elkaar getrokken tot draadjes, vervolgens gedroogd en drooggebakken met kruiden. Het eindresultaat is licht, ragfijn en droog, bijna als vleeswol.
Dendeng → gekookt of gemarineerd rundvlees dat in dunne plakjes wordt gesneden, daarna gedroogd of ingesmeerd met kruiden en suiker, en dan krokant gebakken of gefrituurd. Vaak zoetig en knapperig, een beetje te vergelijken met beef jerky maar dunner en vaak knapperiger.
Kortom: drie keer rundvlees, drie keer een totaal andere belevenis!
Reactie plaatsen
Reacties