Hoe macaroni in Indonesië is beland, blijft voor mij altijd een mysterie en ik heb er geen idee van hoe dit is ontstaan, maar alle Indische families zijn bekend met dit gerecht. Dit recept is eenvoudig te maken en snel bereid. Ik besef dat iedereen zijn eigen variant heeft, maar laten we aannemen dat dit gewoon een goede basis is voor deze heerlijke "Indische" macaroni schotel.

Ingrediënten:

250 gram macaroni
5 eieren
375 ml melk
1/2 theel. nootmuskaat
125 gr. spekreepjes
125 gr. hamreepjes
200 gr. gesraspte oude kaas
50 gr. gesmolten boter
boter om mee in te vetten
25 gram paneermeel
peper en zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 gr. C. De macaroni kook je volgens de aanwijzingen maar mèt een runderbouillonblokje erbij, niet helemaal gaar. Al dente heet dat. Giet ze af in een vergiet en spoel ze met koud stromend water. Zet ze daarna apart en laat de macaroni uitlekken; af en toe schud je het vergiet even om.

Klop de eieren los met melk, nootmuskaat, zout en peper. Roer de macaroni, hamreepjes, spekreepjes, geraspte kaas en gesmolten boter erdoor. Vet een grote ovenschaal van 1,5 ltr. inh. met de boter.Schep de macaroni in de ovenschaal, bestrooi het met paneermeel en bak in 45 minuten gaar in de oven. Controleer met een satéprikker of het mengsel gestold is.

Serveren in mooie taartpunten of in mooie blokken.

Lekker met sambalsaus en/of sambal badjak

Eet deze schotel eventueel samen met een frissekomkommersalade.