Perkedel jagung is een bekende snack in Indonesië. Niet alleen in Indonesië maar eigenlijk overal ter wereld. Je ziet in vele landen wel een vorm van maiskoekjes. De maiskoekjes zijn oorspronkelijk een gerecht van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen dus. De Spanjaarden en Portugezen zouden mais mee hebben genomen naar Indonesië.

Ingrediënten:

2 eieren
1 kleine lombok (Spaanse peper) heel fijn gesneden
2 teentjes knoflook ook fijn maken
1 el rietsuiker suiker
1 el kecap manis
2 á 3 eetl bloem
peper en zout naar smaak
zonnebloemolie

Bereiding:

Laat twee blikjes maïs uitlekken. Zet een staafmixer op de korrels, maar pureer ze niet helemaal. Schep de maïs in een mengkom en laat de maïs uit het derde blik uitlekken. Schep ook deze korrels in de mengkom. Voeg de rauwe bloemkoolroosjes, wortel selderij en prei toe.

Maak een boemboe van de fijngesneden ui, knoflook, peper, zout, suiker en kecap manis. Voeg de boemboe en de eitjes toe aan het maïsmengsel. Meng alles goed. Roer tot slot de bloem er door. Schep een eetlepel beslag in een wok/wadjan met een flinke laag hete zonnebloemolie en bak de maïskoekjes tot ze goudbruin zijn. Draai de perkedel jagung halverwege en laat uitlekken op keukenpapier.

Tip: Deze lekkere koekjes kunnen ook goed ingevroren worden. Bewaar ze in een luchtdichte trommel. 

Om ze op te verwarmen, laat je ze eerst ontdooien. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bedenk de koekjes met aluminiumfolie. Warm ze gedurende 15 tot 20 minuten op in een voorverwarmde oven tot 150° C Serveer ze op kamertemperatuur.

Tip2: Voeg een beetje chilipoeder toe aan het beslag voor een pittige smaak.

Voor een extra krokante perkedel jagung kun je wat paneermeel toevoegen aan het beslag.