Dadar Hati Ayam is een bijzondere variant die je soms vindt in Indonesische warungs (kleine eetstalletjes). Het is een simpele, maar hartige omelet met kippenlevertjes die perfect is als snelle maaltijd of bijgerecht. De naam "Dadar" betekent letterlijk "omelet" in het Indonesisch, en "Hati Ayam" betekent "kippenlever".
De omelet is rijkelijk gevuld met smaakmakers, kruiden, en stukjes kippenlever, waardoor het een favoriet is onder veel Indonesiërs. Zeer gemakkelijk om zelf te maken.
Ingrediënten (voor 2-3 personen)
Voor de vulling:
200 gram kippenlever (hati ayam), schoongemaakt en in stukjes gesneden
1 sjalot (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 rode lombok (optioneel, fijngehakt)
1 theelepel ketumbar (korianderpoeder)
1 theelepel gula jawa of bruine suiker
1 eetlepel ketjap manis
Snufje zout en peper
Beetje olie om te bakken
Voor de dadar (omelet):
4 eieren
2 eetlepels kokosmelk of gewone melk
Snufje zout
Optioneel: wat fijngesneden prei of selderijblad
Bereiding:
Vulling maken:
Verhit wat olie in een koekenpan.
Fruit de sjalot, knoflook en lombok tot het geurt.
Voeg de stukjes kippenlever toe, bak ze rondom bruin.
Voeg korianderpoeder, suiker, ketjap manis, zout en peper toe.
Laat 5-10 minuten sudderen tot de levertjes gaar en mooi gekaramelliseerd zijn.
Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Omelet maken:
Klop de eieren los met zout en kokosmelk.
Voeg eventueel wat fijngehakte prei of selderij toe.
Verhit een beetje olie in een pan.
Giet een deel van het eimengsel erin en bak een dunne omelet.
Leg een paar lepels van de vulling in het midden, vouw of rol voorzichtig dicht.
Herhaal met de rest.
Serveertips
Serveer warm, met witte rijst en sambal (sambal tomat of sambal bajak past hier goed bij).
Een beetje atjar of verse komkommer erbij voor frisse tegenhanger.
Lekker met:
- Witte rijst
- Sambal (badjak)
- Kroepoek
- Gebakken uitjes
Selamat makan