Foe Yong Hai! Hoewel veel mensen denken dat het een klassiek Indonesisch gerecht is, is het eigenlijk een Chinees gerecht dat via de Chinese diaspora in Indonesië en Nederland heel populair is geworden. In Indonesië noemen ze het vaak Fu Yung Hai (of Fuyunghai), een gerecht dat meestal bestaat uit een luchtige omelet met groenten en vlees of garnalen, overgoten met een zoetzure tomatensaus.
De omelet wordt gemaakt van eieren, taugé, wortel, prei en het gekozen vlees. De zoetzure saus wordt gemaakt van tomatenketchup, azijn, suiker en andere smaakmakers. Foe Yong Hai is niet al te moeilijk om zelf te maken.
Ingrediënten: (4/6 personen)
8 eieren
2 eetl. koffiemelk
1 grote prei of 2 kleine preitjes in kleine ringen snijden
3 teentjes knoflook, uitgeperst
zout en peper
olie/boter
350 gram krabsticks deze helemaal uit elkaar halen
1 blik uitgelekte doperwten
1 klein blikje champignons (of 1 bakje verse)
1 klein bosje selderij
200 gr. witte kool (zeer kleine sliertjes gesneden)
2 kipfilet zéér klein snijden nadat deze kip eerst eventjes is gekookt.
1 handje vol hamblokjes. Deze ook zéér klein maken.
Bereiding:
Mix de eieren met de ingrediënten in een schaal en voeg zout en peper naar smaak erbij
(peper mag best wel een beetje veel) tevens de koffiemelk erbij om de omelet lekker luchtig te krijgen.
Gebruik een grote koekenpan. Probeer 3/4 hoopjes in de pan te krijgen.
Bak deze mix in olie/boter op een klein vuurtje.
Keer de omeletjes pas als de bovenkant praktisch gaar is. Gebruik een deksel.
Gembersaus voor de foe yong hai
Ingrediënten:
¼ ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook
2 grote eetl. tomatenketchup/puree
1 eetl. ketjap
1 eetl. gember, fijngesneden
rietsuiker of een stukje gula djawa en eventueel stukjes ananas op siroop
azijn
stukje rode peper
Bereiding:
Bak de ui en knoflook in wat olie. Voeg tomatenketchup/puree, ketjap en de gember toe.
Op smaak maken met suiker, zout, azijn en peper. Eventueel iets verdunnen met water. In plaats van verse gember kun je ook gember op siroop gebruiken.
Wat heerlijk is; kleine stukje ananas in de saus doen en zoet maken met de ananassiroop.
Wordt oa. ook gebruikt bij de pangsit goring of gewoon met een stukje gebakken vlees.
Serveren:
Leg de Foe Yong Hai op een bord en giet de saus erover.
Serveer met witte rijst.
Smakelijk!