Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende Indonesische (komt oorspronkelijk uit West-Sumatra) eiergerechten. Telur Balado bestaat uit hardgekookte eieren die worden gehalveerd of heel gelaten, en vervolgens gesmoord in een pittige en aromatische saus genaamd "balado".
De balado saus wordt gemaakt van rode lomboks, sjalotten, knoflook, tomaten en andere kruiden, en heeft een karakteristieke rood-oranje kleur. Het gerecht is heerlijk als bijgerecht bij rijst en kan variëren in pittigheid, afhankelijk van de hoeveelheid chilipeper die wordt gebruikt.
Ingrediënten:
8-10 grote eieren
Voor de Balado Bumbu (Chilipeperpasta):
10-15 rode lomboks (rode pepers, medium pittig). Pas de hoeveelheid aan naar smaak:
Voor minder pittig: gebruik minder lomboks en/of verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
Voor pittiger: voeg enkele rawit pepers (kleine groene/rode chilipepers) toe.
8 sjalotten (ongeveer 150-200 gram)
4 tenen knoflook
2-3 rijpe tomaten (ongeveer 200-250 gram), ontveld en in stukken gesneden (optioneel, voor een iets mildere en vollere saus)
1 theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) - optioneel, maar geeft een diepere umami smaak
1 theelepel palm/riet -suiker (of naar smaak, om de smaken in balans te brengen)
½ theelepel zout (of naar smaak)
1-2 eetlepels plantaardige olie (voor het bakken van de eieren, indien van toepassing, en voor het fruiten van de bumbu)
Plantaardige olie om te frituren (optioneel, voor de eieren)
Scheutje plantaardige olie voor het bakken van de bumbu
Bereidingswijze:
Doe de eieren in een pan met koud water en breng aan de kook. Kook de eieren ongeveer 8-10 minuten voor hardgekookte eieren. Giet het hete water af en spoel de eieren direct af met koud water om het kookproces te stoppen en het pellen te vergemakkelijken.
Pel de eieren voorzichtig als ze afgekoeld zijn.
Optioneel (voor een mooiere textuur): Verhit een laagje olie in een koekenpan (ongeveer 1-2 cm diep). Bak de gepelde hardgekookte eieren rondom goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Dit geeft de eieren een lekkere buitenlaag die goed de saus absorbeert, maar het is niet noodzakelijk.
Balado Bumbu maken:
Als je trassi gebruikt: verhit een kleine koekenpan zonder olie en rooster de trassi kort aan beide zijden tot het geurig is (ongeveer 30 seconden per kant). Laat afkoelen.
Snijd de rode lomboks, sjalotten, knoflook en tomaten grof. Doe de rode lomboks, sjalotten, knoflook, tomaten en de geroosterde trassi (indien gebruikt) in een blender of foodprocessor. Voeg een klein scheutje olie toe om het blenden te vergemakkelijken. Maal tot een grove pasta. Je kunt het ook traditioneel in een vijzel tot een pasta wrijven voor een rustiekere textuur.
Verhit 2-3 eetlepels plantaardige olie in een wadjan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gemalen balado bumbu toe aan de hete olie.
Fruit de bumbu (pasta) onder regelmatig roeren gedurende 8-10 minuten, of totdat de bumbu donkerder van kleur is en de olie zich begint te scheiden. Dit is een cruciale stap om de rauwe smaak van de kruiden te verwijderen en de smaken te ontwikkelen.
Voeg nu de suiker en het zout toe. Proef en pas de kruiden aan naar smaak. De saus moet een balans hebben van pittig, zout en licht zoet.
Voeg de gebakken (of ongefrituurde) hardgekookte eieren toe aan de bumbu in de pan.
Schep de bumbu voorzichtig over de eieren en roer alles goed door elkaar, zodat de eieren helemaal bedekt zijn met de saus.
Laat het geheel nog 2-3 minuten zachtjes sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed intrekken.
Serveren:
Serveer de Telur Balado warm met gestoomde witte rijst. Het is ook heerlijk met wat verse komkommerplakjes ernaast om de pittigheid te compenseren.
Smul maar lekker.