Telor ketjap (ook wel telor kecap gespeld) is een heerlijk Indonesisch gerecht dat bestaat uit hardgekookte eieren die worden gestoofd in een rijke, hartige en zoete saus op basis van sojasaus (ketjap manis). Het is een populair en troostrijk gerecht, dat vaak wordt geserveerd met rijst en andere Indonesische gerechten als onderdeel van een rijsttafel.
De ketjapsaus wordt gemaakt met ketjap manis (zoete sojasaus), sjalotten, knoflook, kemirie en andere kruiden. Het gerecht is heerlijk als bijgerecht bij rijst en heeft een zoete en hartige smaak.
Ingrediënten (voor 4 personen):
6 eieren
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 sjalotten of 1 kleine ui (fijngehakt)
2-3 el ketjap manis
1 el ketjap asin (of een snufje zout als je dat niet hebt)
1 el palmsuiker (of bruine suiker)
1/2 theelepel gemalen koriander (optioneel)
1/2 theelepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1-2 daun salam (Indonesisch laurierblad – optioneel)
Een beetje water (ca. 100 ml)
Olie om in te bakken
Bereiding:
Kook de eieren hard (ca. 8-9 minuten), laat ze schrikken en pel ze.
Bak de eieren eventueel even kort in een laagje olie tot ze licht goudbruin zijn aan de buitenkant. Dit geeft extra smaak, maar hoeft niet.
Fruit de ui/sjalot en knoflook in wat olie tot ze glazig zijn. Voeg dan de sambal toe en bak kort mee.
Voeg de ketjap manis, ketjap asin, palmsuiker, en eventueel koriander en daun salam toe. Roer goed door.
Voeg een scheutje water toe om een sausje te maken. Laat het even zachtjes pruttelen.
Doe de eieren erbij en smoor ze 10-15 minuten in de saus. Af en toe omscheppen zodat ze lekker voltrekken van de saus.
Denk eraan; altijd eventjes proeven of er nog wat zout of sambal bij moet!
Lekker met:
Witte rijst of nasi uduk
Sambal goreng tempeh of boontjes
Serundeng en komkommer
Smul maar lekker.