Telor met petehbonen: Een recept met telor (eieren) en petai (petehbonen) is echt iets voor liefhebbers van uitgesproken smaken. petehbonen worden ook wel stinkbonen genoemd vanwege hun uitgesproken geur.
Petehbonen hebben die typische geur en smaak die je óf fantastisch vindt, óf een beetje overweldigend. Maar met ei en een goede bumbu is het een prachtige combinatie.
Hier komt een eenvoudig maar krachtig recept voor Telor Peteh Pedas Manis (Eieren met petehbonen in een zoet-pittige saus):
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
4 hardgekookte eieren, gepeld
1 handje petehbonen (ongeveer 15-20 stuks), gehalveerd
2 teentjes knoflook
3 sjalotjes (of 1 kleine ui)
2 rawits (of 1 lombok voor iets minder pittig)
1 tomaat (optioneel)
1 el gula jawa (of bruine suiker)
2 el ketjap manis
1 tl tamarindepasta (of een kneepje limoensap)
1/2 tl trassi (gebakken of gegrild)
Zout naar smaak
100 ml water
Olie om te bakken
Bereiding:
Kook de eieren hard, pel ze en frituur ze eventueel kort in een beetje olie tot ze goudbruin zijn (voor extra smaak en textuur).
Maak een boemboe van de sjalotten, knoflook, rawits, trassi en tomaat (mag in de cobek of blender).
Verhit wat olie in een wok of wadjan en fruit de boemboe tot hij geurig is en iets donkerder van kleur.
Voeg de petehbonen toe en bak 2 minuten mee.
Doe nu de ketjap manis, gula jawa, tamarinde en een snufje zout erbij. Roer goed door.
Voeg het water toe en laat 5 minuten sudderen tot de saus indikt.
Voeg tot slot de eieren toe, roer voorzichtig zodat ze bedekt worden met de saus.
Laat nog een paar minuten pruttelen tot de smaken goed zijn ingetrokken.
Lekker met:
Witte rijst, gebakken tempeh of tahu, en eventueel sambal lado mudo of een beetje atjar ketimoen voor frisheid.
Smul maar lekker en selamat makan luitjes.