Hete ketjapsaus is natuurlijk een echte Javaanse saus. Deze saus kan bij o.a. bij saté gambing gebruikt worden. Saté kambing is saté van geitenvlees of lamsvlees.

Lekker genieten!

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook fijngemaakt
1 eetl. sambal (trassie)
2 eetl. ketjap manis (zoete)
1/2 eetl. citroen sap

Bereiding:

Knoflook fijn maken en samen met de sambal en eventueel met een klein stukje trassie, eventjes bakken. Één eetlepel water erbij. Tijdens het pruttelen ketjap en citroensap erbij doen. Niet laten koken. Lekker voor op de saté.

Ketjapsaus voor Saté Kambing (Javaanse stijl)


Ingrediënten:

5 eetlepels kecap manis
2-3 rawitpepertjes (naar smaak), fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst of fijngestampt
1 kleine sjalot, dun gesnipperd
Sap van ½ limoen
1 eetlepel tomaat (in kleine blokjes of rasp)

Eventueel: beetje pinda's (fijngehakt, optioneel)

Eventueel: snufje trassi (voor extra diepgang)

Gebakken uitjes en fijngesneden selderij of koriander als garnering

Bereiding:

Meng in een kommetje de kecap manis, knoflook, rawit, sjalot en limoensap.
Voeg de tomaat toe voor wat frisheid.

Proef! Voeg eventueel een beetje water toe als je hem iets dunner wilt.

Garneer met gebakken uitjes en kruiden vlak voor het serveren.

Giet of schep deze saus over de gegrilde saté kambing en serveer direct!

Variatie:
In Madura gebruiken ze ook vaak gemalen geroosterde pinda’s door de saus. Dan wordt het een soort hybride van ketjap- én pindasaus. Ook héél lekker!