Ikan Djahe is een heerlijk gerecht met vis bereid met gember (djahe), afkomstig uit de Indonesische keuken. Het staat bekend om zijn frisse en hartige smaakcombinatie.

Ikan Djahe bestaat uit stukken vis die worden gebakken en vervolgens gesmoord in een saus van gember, sjalot, knoflook, chilipeper (naar smaak) en andere kruiden. Het resultaat is een smaakvol gerecht met een kruidige, licht pittige saus. Dit gerecht is heerlijk met rijst of als onderdeel van een grotere maaltijd.

Eet smakelijk

Ingrediënten:

1 kg. kabeljauwfilets of koolvisfilets
2 eetl. ketjap manis
2 teentjes knoflook
2 eetl. gula djawa
3 uien
2 grote rode lomboks
2 eetl. citroensap,
1 theel. laospoeder
1 theel. geraspte citroenschil,
1 stukje djahé of een flinke theelepel poeder
1/2 eetl. zeezout.

Bereiding:

Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Snijd de vis in stukken.
Fruit in wat olie, de uien, knoflook en djahé goudbruin. Roer er dan de lomboks (in ringetjes gesneden) en de citroenschil er door heen. Tevens de laos, citroensap, gula djawa, ketjap en het zout erdoor roeren.

Bak de blokjes vis in hete olie en laat ze eventjes uitlekken op een stukje keukenrol. Leg de mooie stukjes gebakken vis op een platte schaal en giet dan het kruidenmengsel over de stukjes vis.

Serveer warm met witte rijst en een garnering van bijvoorbeeld bawang goreng (gebakken uitjes).

Variatie:
Voeg bijvoorbeeld wat stukjes tomaat toe voor een frisse smaak