Ikan rica-rica is een geweldig gerecht uit Manado (Noord-Sulawesi), beroemd om zijn vurig pittige smaak en frisse kruiden. "Rica" betekent chilipeper in de Manadonese taal, dus dit gerecht is echt iets voor de liefhebber van wat pit!
Ikan rica-rica bestaat uit gebakken of gegrilde vis, overgoten met een pittige sambalsaus van onder andere rode pepers, sjalot, knoflook, limoenblad en citroensap. Het is doorgaans behoorlijk pittig, friszurig en heerlijk aromatisch. Je kunt dit gerecht bereiden met makreel (ikan kembung), tilapia, dorade, of een stevige witvis zoals snapper.
Selamat makan
Ingrediënten:
3 verse makrelen
3 tomaten1 theel. riet/palmsuiker
2 eetl. azijn
3 salam blaadjes
3 jeruk purut blaadjes
Boemboe (bumbu):
4 cm djahé (of een theel. gemberpoeder/djahé)
3 sjalotjes
4 cm laos (of een flinke theel. laospoeder)
4 teentjes knoflook
2 rode lomboks
1 theel. zout
6 eetl. plantaardige olie
Bereiding:
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Snijd de tomaten in dunne plakjes. Verhit in een grote braadpan of wadjan de olie en bak de vis mooi bruin en gaar. Schep de vis uit de pan en leg deze op een schaal.
Voeg de nu boemboe toe aan de olie en bak dit ongeveer 3 minuutjes. Voeg dan de salam, de jeruk purut blaadjes, de tomaten, de palmsuiker, het zout en de azijn toe en laat het zachtjes voor 3 minuten sudderen. Giet deze heerlijke saus over de vis. Je kan de vis ook heel eventjes mee laten pruttelen in de saus. Niet te lang, anders valt de vis uitelkaar. Lekker met nasi putih (witte rijs) of papeda.
Serveer direct met rijst, limoenpartjes en verse basilicum.
Variatie:
Voeg wellicht extra stukjes tomaat toe aan de rica rica kruidenpasta voor een frissere smaak. Je kan ook een beetje kokosmelk toevoegen tijdens het bakken voor een rijkere smaak.