Sotong Kecap is een heerlijk gerecht met inktvis gestoofd in zoete sojasaus (kecap manis), afkomstig uit de Molukse keuken. Het staat bekend om zijn zoete en hartige smaakcombinatie.

Sotong Kecap bestaat uit stukjes inktvis die worden gebakken en vervolgens gesmoord in een saus van kecap manis, sjalot, knoflook, chilipeper (naar smaak) en andere kruiden. Het resultaat is een smaakvol gerecht met een kleverige, zoete saus. Dit gerecht is heerlijk met rijst of als onderdeel van een grotere maaltijd.

Selamat makan

Ingrediënten:

500 gram schoongemaakte inktvis, in ringen gesneden
2 eetlepels kecap manis (zoete sojasaus)
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel rietsuiker
1 limoen, sap
2 salam blaadjes

Boemboe (bumbu):

3 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode lombok, fijngesneden (optioneel, voor pit)
1 theel. zout
4 eetlepels plantaardige olie

Bereiding:

Verhit de olie in een wadjan of koekenpan. Fruit de sjalotjes, knoflook en eventueel de rode lombok tot ze geurig zijn. Voeg de inktvisringen toe en bak ze kort tot ze van kleur veranderen. Voeg de kecap manis, oestersaus, rietsuiker, limoensap en salam blaadjes toe. Roer goed door en laat het geheel sudderen tot de inktvis gaar is en de saus is ingedikt. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Serveer direct met rijst.

Serveer warm met witte rijst en een garnering van bijvoorbeeld bawang goreng (gebakken uitjes).

Variatie:
Voeg bijvoorbeeld wat stukjes ananas toe voor een zoetzure twist. Of gebruik verschillende soorten chilipepertjes voor meer pit.