Ayam Paniki (of Paniki) is inderdaad géén kipgerecht, ook al doet de naam misschien vermoeden dat er "ayam" in zit. In werkelijkheid is het een gerecht uit de Molukken of Noord-Sulawesi (Minahasa), en het wordt traditioneel bereid met vleermuisvlees, vooral van de fruitvleermuis (kalong). In het lokale taalgebruik is “paniki” het woord voor deze grote vleermuizen.
Wat is Paniki precies? Paniki wordt meestal gemaakt met kokosmelk, citroengras, limoenblad, gember, knoflook, rawit en andere krachtige kruiden. Het gerecht is pittig, romig en heeft de typerende Indonesische balans tussen vet, zuur, zoet en scherp. In de Minahasa-cultuur zijn veel “extreme” eiwitbronnen gebruikelijk, zoals hond, slang, ratten uit de bossen (niet de stad!), en dus ook vleermuizen.
En “Ayam Paniki”? Sommige moderne versies maken inderdaad gebruik van kip in plaats van vleermuis, vooral buiten de regio waar paniki vandaan komt. Dat is begrijpelijk, want vleermuis is niet overal verkrijgbaar en ook niet iedereen staat te popelen om het te eten 😄.
Ayam Paniki is een smaakvol gerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten (voor 3–4 personen):
500 g kipdijfilet of kip met bot (stukjes)
Sap van 1 limoen
Snuf zout
Voor de bumbu (kruidenpasta):
6 sjalotjes (of 3 gewone uien)
4 teentjes knoflook
4–6 rawits (meer of minder naar smaak)
2 cm gember
2 cm laos (galangal)
1 tl kurkuma (kunyit)
1 tl korianderpoeder (ketumbar)
1 tl trassi (gebakken)
Overige:
400 ml dikke kokosmelk (santen)
2 stuks sereh (citroengras), gekneusd
4 limoenblaadjes (daun jeruk)
1 salamblad (optioneel)
Zout en palmsuiker (gula jawa) naar smaak
Olie om te bakken
Bereiding:
Marineer de kip met limoen en zout. Laat minstens 15 minuten intrekken.
Maak de bumbu: maal alle ingrediënten tot een pasta in de cobek of blender.
Verhit olie in een wok of wadjan en fruit de bumbu samen met de sereh, daun jeruk en salamblad. Bak tot de geuren vrijkomen en de pasta glanst (ongeveer 5–7 minuten).
Voeg de kip toe en bak aan tot de kip wit en een beetje goudbruin is.
Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen met de deksel op een kier, ± 25 minuten, tot de kip zacht is en de saus is ingedikt.
Serveren met:
Stoomrijst of nasi uduk
Gebakken tempeh of tahu
Sambal rica of dabu-dabu (als je van extra pit houdt)
En eventueel wat krokante emping of serundeng enne.....Bawang gorening (gebakken uitjes) altijd... toch?
Besprenkel met limoensap voor het serveren.
Selamat makan. (smakelijk eten)