Kodok Goreng (of Gebakken Kikker) is een gerecht uit de Indonesische keuken. Het wordt traditioneel bereid met kikkervlees, meestal van de rijstveld kikker. In het lokale taalgebruik is “Kodok Goreng” het woord voor gebakken kikker. Wat is Kodok Goreng precies? Het gerecht is knapperig, kruidig en heeft de typerende Indonesische balans tussen zout, zuur, zoet en scherp. Kikker is een populaire eiwitbron in Indonesie.
Hoe smaakt het? Sommige mensen vinden dat kikker naar kip smaakt, maar dan malser. Het is zeker de moeite waard om te proberen 😄.
Kodok Goreng is een smaakvol gerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Met kikkerbilletjes. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten (voor 3–4 personen):
500 g kikkerbilletjes
Sap van 1 limoen
Snuf zout
Voor de bumbu (kruidenpasta):
6 sjalotjes (of 3 gewone uien)
4 teentjes knoflook
4–6 rawits (meer of minder naar smaak)
2 cm gember
2 cm laos (galangal)
1 tl kurkuma (kunyit)
1 tl korianderpoeder (ketumbar)
1 tl trassi (gebakken)
Overige:
400 ml dikke kokosmelk (santen)
2 stuks sereh (citroengras), gekneusd
4 limoenblaadjes (daun jeruk)
1 salamblad (optioneel)
Zout en palmsuiker (gula jawa) naar smaak
Olie om te bakken
Bereiding:
Marineer de kikkerbilletjes met limoen en zout. Laat minstens 15 minuten intrekken.
Maak de bumbu: maal alle ingrediënten tot een pasta in de cobek of blender.
Verhit olie in een wok of wadjan en fruit de bumbu samen met de sereh, daun jeruk en salamblad. Bak tot de geuren vrijkomen en de pasta glanst (ongeveer 5–7 minuten).
Voeg de kikkerbilletjes toe en bak aan tot ze goudbruin zijn.
Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen met de deksel op een kier, ± 25 minuten, tot de saus is ingedikt.
Serveren met:
Stoomrijst of nasi uduk
Gebakken tempeh of tahu
Sambal rica of dabu-dabu (als je van extra pit houdt)
En eventueel wat krokante emping of serundeng enne.....Bawang gorening (gebakken uitjes) altijd... toch?
Besprenkel met limoensap voor het serveren.
Selamat makan. (smakelijk eten)