Sambal Petis is een saus uit de Indonesische keuken. Het wordt traditioneel bereid met garnalenpasta (petis). In het lokale taalgebruik is “Sambal Petis” een chili saus op basis van petis. Wat is Sambal Petis precies? De saus is pittig, hartig en heeft de typerende Indonesische balans tussen zout, umami en scherp.
Hoe smaakt het? Sommige mensen vinden sambal petis heerlijk bij tahu goreng of tempeh . Het is zeker de moeite waard om te proberen
Sambal Petis is een smaakvolle saus die we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten:
3-4 rawit (sambal op z'n pittigst!) of 1 rode lombok (milder)
2 tenen knoflook
1-2 el petis udang (garnalenpasta – let op: is iets anders dan trassi)
1 tl gula jawa (of palmsuiker)
½ tl zout
1 el limoensap (of jeruk nipis, als je die hebt)
1-2 el warm water om te verdunnen
(optioneel) ½ tl trassi gebakken of geroosterd, als je extra diepte wil
Bereiding:
Rooster of bak de knoflook en rawits/lombok even kort voor extra aroma (optioneel, kan ook rauw).
Maal de knoflook, rawit/lombok en zout in een cobek (vijzel) of kleine blender tot een pasta.
Voeg de petis, gula jawa, en een scheutje warm water toe om het smeuïg te maken.
Breng op smaak met wat limoensap – dit snijdt mooi door het zoute en zoete.
Proef en pas aan: pittiger? Meer rawit. Te dik? Iets meer water.
Serveer met:
Lontong
Tahu goreng
Gado-gado
Of gewoon lekker bij de rijsttafel als bijgerecht.