Kambing Bumbu Hitam (Geitenvlees in zwarte kruidensaus)
Een gerecht uit Oost-Java of Madura. Pittig, zoetig, donker van kleur door de gekaramelliseerde ketjap en kruiden — een beetje vergelijkbaar met semur, maar krachtiger en meer kruidig.
Kambing Bumbu Hitam is een smaakvol geitenvleesgerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten:
500 gram geitenvlees, in blokjes (liefst met wat vet of een beetje bot voor de smaak)
4 sjalotten
3 teentjes knoflook
2 kemirinoten
2 cm gember
2 cm laos
1 eetlepel zwarte peper (versgemalen)
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus (optioneel voor hartigheid)
1 theelepel palmsuiker of bruine suiker
1 blaadje daun salam
300 ml water
Zout naar smaak
Olie om te bakken
Bereiding:
Maal of vijzel de sjalot, knoflook, kemiri, gember, laos en zwarte peper tot een gladde pasta.
Bak het vlees kort aan in een beetje olie tot het rondom bruin is. Haal het uit de pan.
Boemboe fruiten: Fruit de boemboe in dezelfde pan tot geurig en iets donkerder (±5 min).
Voeg nu de kaneel, kruidnagel en daun salam toe. Even meebakken.
Voeg vlees toe samen met ketjap, sojasaus, suiker en water. Laat zachtjes sudderen met deksel op de pan voor ±1,5 uur tot het vlees zacht is en de saus dik.
Serveren: Lekker met witte rijst, sambal terasi en wat komkommer of atjar.
Selamat makan. (smakelijk eten)