Javaans/Indonesisch gerecht genaamd "Kambing masak pedas" – een heerlijk pittig stoofpotje van geitenvlees. Dit traditionele gerecht zit bomvol kruiden en wordt vaak langzaam gegaard, zodat het vlees supermals wordt en alle smaken lekker diep intrekken.
Kambing masak pedas is een smaakvol geitenvleesgerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten:
500 gram geitenvlees (in blokjes)
3 teentjes knoflook
5 sjalotten (of 2 uien)
3 rode lombok pepers (meer als je van pittig houdt!)
2 rawits (optioneel, voor extra pit)
2 kemirienoten (gebrand)
2 cm gember
2 cm laos
2 stengels citroengras (sereh), gekneusd
3 daun salam (Indonesisch laurierblad)
1 tomaat (in blokjes)
200 ml kokosmelk
2 eetlepels olie
Zout en palmsuiker naar smaak
1 eetlepel tamarindepasta (of limoensap)
Bereiding:
Kook het geitenvlees 30-45 minuten in water met wat zout, laos en daun salam tot het zacht is. Laat uitlekken.
Maal knoflook, sjalot, lombok, rawit, kemiri, gember en tomaat fijn tot een pasta.
Verhit nu de olie in een wok of wadjan. Fruit de kruidenpasta samen met sereh en extra laos tot geurig en olie zichtbaar wordt.
Doe het geitenvlees erbij en bak een paar minuten mee zodat de kruiden goed in het vlees trekken. Giet de kokosmelk erbij, breng op smaak met zout, palmsuiker en tamarinde.
Laat 20 minuten zachtjes sudderen tot de saus dikker wordt en het vlees goed op smaak is.
Serveren
Serveer met witte rijst, acar en een beetje sambal.
Tip:
Een dag later smaakt dit gerecht vaak nóg beter, als de kruiden goed zijn ingetrokken.
Selamat makan. (smakelijk eten)