Tongseng Kambing is echt zo'n klassieker uit Solo of Yogyakarta. Geurig, kruidig, een tikje zoet én lekker pittig. Een soort stoof met geitenvlees, kool, tomaat en kokosmelk.

Tongseng Kambing gaan we nu zelf proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?

Ingrediënten (voor 4 personen):

500 gr geitenvlees (of lamsvlees), in blokjes
2 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 sjalotten, gesnipperd
2 cm gember, geplet
2 cm laos, geplet
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
2 daun salam (Indo-laurier)
1 tomaat, in partjes
200 ml kokosmelk
300 ml water of bouillon
150 gr witte kool, in reepjes
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel komijn
½ theelepel kurkuma
Zout, peper en palmsuiker naar smaak

Rode rawit of lombok (optioneel voor de liefhebber van pit)

Bereiding:

Vlees voorkoken (optioneel):
Kook het vlees ca. 30-40 minuten met wat zout en salamblad om het malser te maken. Giet af en zet apart.

Bumbu fruiten:
Verhit de olie in een wok of pan. Fruit sjalot, knoflook, gember, laos en sereh tot geurig. Voeg de droge kruiden toe (koriander, komijn, kurkuma) en bak kort mee.

Doe het geitenvlees in de pan, roerbak even mee tot het vlees de kruiden opneemt.

Giet het water of bouillon erbij en voeg de kokosmelk toe. Roer goed en laat 15 minuten zachtjes sudderen.

Voeg ketjap manis, zout, peper en wat palmsuiker toe. Doe nu ook de kool en tomaat erbij. Laat nog ±10 minuten mee garen, tot de kool zacht is.

Proef! Voeg eventueel extra ketjap of sambal toe voor meer zoet of pit.


Serveer heet, met witte rijst en eventueel gebakken uitjes en sambal opzij. Een paar plakjes komkommer maken het lekker fris.

Tip:
In sommige streken doen ze er ook ei of lontong bij. En... de dag erna smaakt hij misschien nóg lekkerder!

Selamat makan. (smakelijk eten)