Bebotok daging is een vrij traditioneel gerecht uit Java/Bali dat niet zo bekend is buiten Indonesië.
Het zijn eigenlijk gestoomde of gestoven gehaktpakketjes. Het gehakt (meestal rund, soms ook gemengd met kip) wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen zoals knoflook, sjalot, ketumbar (koriander), djinten (komijn), laos en soms een beetje kokos.
Daarna wordt het gehaktmengsel in bananenblad gewikkeld tot pakketjes (zoals een soort pepesan, maar dan met gehakt), en gestoomd of langzaam gegaard. Het resultaat is een supermals en kruidig gehaktgerecht met de subtiele smaak van het bananenblad.
In sommige regio’s wordt bebotok daging ook nog even gegrild na het stomen, waardoor het een licht rokerig aroma krijgt. Vaak wordt het gegeten met witte rijst, sambal en een eenvoudige groente (bijvoorbeeld urap of tumis kangkung).
Het is een gerecht dat vroeger veel in Balinese huishoudens werd gemaakt, vaak voor feestelijke gelegenheden, maar tegenwoordig kom je het minder vaak tegen in restaurants. Een beetje een “vergeten” lekkernij dus.
Eigenlijk een "Must-do" .
Ingrediënten: (4 personen)
400 g rundergehakt
50 g geraspte kokos (vers of droog geroosterd, kelapa sangrai)
2 eieren
2 el santen (dikke kokosmelk)
2 el kecap manis
1 el tamarindepasta (asem) opgelost in 2 el warm water
1 tl gula jawa (of bruine basterdsuiker)
1 tl zout
Bumbu (fijnwrijven of malen in de vijzel/blender):
5 sjalotjes
3 tenen knoflook
3 rode lomboks (of rawit voor pittiger)
2 cm laos
2 cm kunyit (kurkuma, vers of ½ tl poeder)
2 cm djahé (gember)
2 tl ketumbar (korianderpoeder)
1 tl djinten (komijnpoeder)
Bereiding:
Wrijf of maal de sjalot, knoflook, lomboks en de rest van de kruiden tot een gladde pasta.
Doe het gehakt in een kom. Voeg de bumbu toe, samen met de geraspte kokos, eieren, santen, kecap, asemwater, gula jawa en zout. Meng alles goed door elkaar tot een smeuïg gehaktmengsel.
Pakketjes maken: Leg een stuk bananenblad (of koolblad) neer, schep er 2–3 el van het gehakt op en vouw dicht tot een pakketje. Zet vast met een tandenstoker of touwtje.
Stoom de pakketjes ± 30–40 minuten tot het gehakt stevig en gaar is.
Optioneel grillen: Voor extra aroma kun je de pakketjes kort boven houtskool of onder de grill leggen, zodat het bananenblad licht schroeit en een rokerige geur afgeeft.