Javaans/Indonesisch gerecht genaamd "Opor daging" – een heerlijk stoofpotje van rundvlees in kokosmelk. Dit traditionele gerecht zit bomvol kruiden en wordt vaak langzaam gegaard, zodat het vlees supermals wordt en alle smaken lekker diep intrekken.
Opor daging is een smaakvol rundvleesgerecht dat we nu zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder. Klinkt goed, toch?
Ingrediënten:
500 gram runder bieflappen
1/2 a 3/4 dl olie
2 grote uien
3 teentjes knoflook en 2 lombokjes
1/2 eetl. assem
2 a 3 dl water
1/4 blokje santen
Boemboe (kruidenmengsel):
2 fijn gemaakte kemirie nootjes
2 blaadjes salam
2 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh
1 plakje laos
2 theelepels ketoembar
1 theel. djinten
2 theel. palm- of riet -suiker (gula djawa)
zout naar smaak
Bereiding:
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Snijd de uien, de pepertjes en de knoflook fijn en fruit deze in de olie glazig. Voeg het vlees toe en fruit dit mee. om en om, totdat het lichtbruin is. Voeg de boemboes toe en fruit deze ook mee. Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer een half uurtje sudderen. Voeg dan het blokje santen toe en laat dit smelten. Laat het vlees daarna nog een half uur zachtjes sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes, de sereh en de laos.
Selamat makan. (smakelijk eten)