Een Moluks rundvleesgerecht dat bekendstaat als "Polaro" – soms ook geschreven als "Poloro" of "Paloru", afhankelijk van waar je bent of welk dialect je hoort. Het is een echte klassieker uit de Molukse keuken met gestoofd rundvlees, bomvol specerijen. Meestal wordt het lekker langzaam gegaard, zodat het vlees heerlijk mals wordt en alle smaken er perfect in trekken.

Polaro is zo'n rijk geurend gerecht dat we nu lekker zelf gaan proberen te maken met het recept hieronder.

 

Ingrediënten:

1 Kg. rundvlees
1 1/2 Ltr. water
Zout
4 eetl. maizena
Plantaardige olie

Boemboe (kruidenmengsel):

1/2 theel. nootmuskaat
1 stukje djahe (gember) ca. 5 cm.
1 stukje kencur van ca. 5 cm.
5 rode lomboks
1 theel. ketoembar
1/2 theel. djinten
4 kruidnagels

Bereiding:

Wrijf voor de kruidenpasta de ketoembar, djinten, kruidnagels en nootmuskaat in een tjobek fijn of gebruik een blender. Voeg de schoongemaakte en fijngesneden lomboks, djahé en kencur toe en wrijf alles fijn. Snijd het vlees in dunne lapjes van ca. 5x4x1/2 cm. Breng in een pan het water met de kruidenpasta aan de kook en laat het vlees ca. 1 ½ uur hierin lekker sudderen. Voeg een beetje zout naar smaakt toe. Roer de met water aangemengde maizena erdoor en laat dit alles koken tot de saus dik is. Schep het vlees uit de pan en laat het uitlekken.

Verhit een laagje olie in een wadjang en frituur het vlees in ca. 5 min. krokant.
Leg het gebakken vlees op een schaal en giet de saus erover. Mmmmmm,

Selamat makan. (smakelijk eten)