Als je naar Bali gaat, moet je echt eens Babi Guling proberen. Dit is geroosterd varken aan het spit en een van de bekendste en populairste gerechten van het eiland. Het varken wordt gevuld met een mix van kruiden en specerijen, en de buitenkant wordt ingesmeerd met koenjitsap.

Daarna wordt het boven een houtvuur geroosterd. Wij gaan dit heerlijke gerecht zelf maken, maar dan op een makkelijke manier zonder een heel varken aan het spit. Een goed alternatief dus!

Ingrediënten:

2.5 kg varkensbuik met de huid nog aanwezig (of een groot stuk buikspek in 1 stuk met de huid/zwoerd eraan vast)
1,5 eetlepel grof zeezout
5 versnipperde djeroek poeroet (kafferlimoen) bladeren
50 gr. fijn geraspte verse kurkuma gemixt met 125 ml water

Voor de kruidenpasta:

80 gr verse grof gehakte kurkuma (Gemalen kurkuma/kunyit is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren)..
12 fijn gehakte rawit pepers
8 grof gehakte sjalotjes
5 grote knoflook teentjes
2 grote fijngehakte sereh steeltjes
10 gr. grof gehakte gember
2 eetl grofgehakte ketumbar (koriander zaden)
1 eetl grof gehakte zwarte peperkorrels
2 eel laos
1 eetl gemalen kentjoer
3 grote eetl plantaardige olie

Bereiding:

Wrijf de huid van de varkensbuik en het vlees in met zout en zet het aan de kant.

Voor de kruidenpasta moet je alle ingrediënten bewerken als boven genoemd word en dit alles met 1 theelepel grof zeezout in een blender plaatsen en deze laten werken tot zich een fijne pasta vormt.

Leg het stuk varken met de huid naar beneden op een werkplank. Verspreid de kruidenpasta en strooi de bladeren aan 1 zijde, dan rol je het geheel om een cilinder vorm te maken. Zet het vast met saté stokjes of knoop het vast met keuken touw. Borstel schil met kurkuma/kunyit sap en laat het vervolgens marineren op een tochtige koele plek om de huid te laten drogen in ongeveer 30 minuten. Zet de oven aan en laat deze tot 200 graden voor verwarmen.

Plaats het varken/stuk buikspek in een bakschaal en laat het braden tot de huid begint te kraken (30 minuten), dan de temperatuur van de oven verlagen naar 175 graden en bedruip het dan geregeld met braadvocht tot het een mooie kleur krijgt (1 tot 1,5 uur).

Serveer de babi guling met rijst, lawar (groentesalade), sate lilit (gehaktsatays) en sambal matah (rauwe sambal).