Babi Masak Tomat is een Indisch gerecht waarin de smaken van de Indonesische keuken en de invloeden van de Europese eetcultuur samenkomen. Stukjes varkensvlees worden langzaam gestoofd in een saus van tomaat, ui, knoflook en geurige specerijen. Het resultaat is een zachte, kruidige stoof die tegelijk zoet, pittig en friszuur is.

De zoetigheid van ketjap manis en de frisse tonen van tomaat geven dit gerecht zijn unieke karakter. Dit gerecht wordt traditioneel geserveerd met witte rijst. 

Babi masak tomat is geliefd om zijn eenvoudige bereiding en de combinatie van zoete, zure en hartige smaken. Het is zeker het proberen waard om het eens te maken.

Ingrediënten:

½ kg schouderkarbonade
½ kg mager spek
4 grote tomaten
5 stengels bosuitjes
1 serehstengel, gekneusd (of 1/2 theelepel poeder)
paar druppeltjes limoensap
2 kopjes water

Boemboe:

3 cm djahe (1 theelepel poeder)
2 grote rode pepers
4 sjalotjes

Bereiding:

Snijd het vlees is stukjes en maal daarna de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een mooie gladde pasta. Snijd de tomaten in partjes en de bosuitjes in grove stukjes.

Braad het vlees aan alle kanten enigszins bruin en doe het vlees daarna eventjes in een schaal. Verhit nu in een wok 2 kopjes water en zodra het water kookt, alle ingrediënten toevoegen incl. de stukjes gebraden vlees en het limoensap.

Laat het geheel zo’n 5 minuutjes, op een klein vuurtje pruttelen. Na 5 minuten doe je de partjes tomaat erbij en laat het nog eventjes 5 minuten sudderen totdat de ontstane saus lekker is ingedikt.

Serveer warm met witte rijst. (nasi putih)

Selamat makan.