Tulang Iga Babi Balistyle — Balinese varkensribbetjes of krabbetjes, letterlijk: varkensbot met vlees, op z'n Balinees. Een gerecht dat niet iedereen in Indonesië eet vanwege religieuze overtuigingen, maar op veel plekken in Bali is het een ware traktatie.  Deze variant is specifiek door de Balinese kruiden.

Tulang Iga Babi Balistyle betekent letterlijk “varkensribben op Balinese wijze” en is meestal gestoofd of gegrild in een rijke kruidige saus met ingrediënten zoals ketjap manis, knoflook, gember, sambal en de specifieke Balinese basisboemboe. Het is zacht, vlezig, zoet, zout en een beetje pittig. Heerlijk bij witte rijst, lawar en een frisse komkommer-sambal erbij.

Ingrediënten (voor ± 4 personen)

1 kg varkensspareribs
2 el olie
2 salambladeren (Indonesische laurier)
2 stengels sereh (citroengras), gekneusd
2 cm lengkuas (galanga), gekneusd
400 ml kokosmelk
250 ml water
2 el palmsuiker (of bruine suiker)
3 el ketjap manis
1 el tamarindepasta (asem)
Sap van ½ limoen
Zout naar smaak

Boemboe (fijnmalen in een blender of vijzel)

6 sjalotten
4 teentjes knoflook
3 rode lomboks (minder of meer naar smaak)
3 rawits (optioneel voor extra pit)
3 cm verse kunyit (kurkuma) of 1 tl poeder
4 cm verse jahe (gember)
1 tl korianderzaad (ketumbar)
4 kemirienoten (licht geroosterd)
½ tl zwarte peperkorrels
½ tl zout

Bereiding

Voorbereiden spareribs

Snijd de spareribs in stukken van 3–4 ribben.Bestrooi licht met zout en laat even staan.

Boemboe maken

Maal alle boemboe-ingrediënten tot een gladde pasta.

Ribs aanbakken

Verhit de olie in een ruime pan of wok. Fruit de boemboe 3–4 minuten tot de geuren vrijkomen. Voeg salamblad, sereh en lengkuas toe en bak nog even mee.

Leg de spareribs in de pan en schep ze goed om in de kruidenpasta.
Voeg kokosmelk en water toe, breng aan de kook.
Voeg palmsuiker, ketjap, tamarinde toe.
Laat op laag vuur 1½–2 uur sudderen tot het vlees zacht is en de saus dikker wordt.

Afwerking:

Proef en breng op smaak met zout en limoensap.

Voor een mooie glans kun je de ribs nog kort onder de grill of in een hete oven aflakken met een beetje ketjap.

Tip:
In Bali wordt dit vaak geserveerd met nasi putih (witte rijst) en een frisse acar ketimun (komkommer-pickles)

Opmerking: Natuurlijk kan je die lekkere spareribs ook bereiden op de BBQ maar...... wel boven gloeiende houtskooltjes (dus geen vlammen) zodat ze rustig bruin kunnen worden.