In Indonesië is sajoer boontjes echt een klassieker als bijgerecht of lichte maaltijd. Het is een heerlijk, simpel gerecht van gesneden boontjes met kruiden en specerijen.

Het is een ideaal gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren of om gewoon lekker los te eten. Vaak wordt het nog afgewerkt met wat lontong, tahoe, en misschien een stukje tempeh – afhankelijk van wat er nog in huis is.

Hieronder staat een eenvoudig, traditioneel recept om te maken.

Ingrediënten:

500 gram sperzieboontjes
1,5 ons kipfilet
of 250 gram spekblokjes (klein bakje)
3 teentjes knoflook
2 grote uien
1 bouillontablet
2 plakjes verse djahé of 1 theelepel (gember) poeder
2 plakjes laos of 1 theelepel poeder
2 rode lombokjes of een flinke grote theel. sambal oelek
2 daun salam.
citroensap
kopje heet water
olie

Bereiding:

Snijd de sperziebonen schuin af. Snijd de kipfilet in kleine reepjes en de lombok in stukjes (voor het lekker heet te maken de zaadjes er niet uithalen). De knoflook fijnsnijden en de uien lekker grof. Dit fruiten in olie tot ze glazig zijn. Doe hierna de kipfilet of de spekblokjes erin aanbakken. Doe de laos, djahé, en daun salam erbij.

Na ongeveer 5 min. kunnen de sperzieboontjes en lombok erbij. Het bouillonblokje verpulveren boven de boontjes en dan het kopje heet water toevoegen. Dit alles op hoog vuur ca. 5 min. laten pruttelen. Een paar druppeltjes citroensap toevoegen. Niet vergeten de boontjes steeds om te scheppen, zodat ze lekker knapperig blijven.

Selamat makan. Eet smakelijk!