Sajoer tjampoer (ook wel geschreven als Sayur Campur) is een heerlijk Indonesisch groentegerecht, waarbij “sajoer” of “sayur” simpelweg “groente” betekent, en “campur” betekent “gemengd”. Dus letterlijk: gemengde groenten in kruidige bouillon. Hieronder staat een eenvoudig recept om om deze klassieker te kunnen maken.
Ingrediënten:
Groenten (varieer naar smaak):
150 g sperziebonen of kousenband, in stukjes
100 g wortel, in dunne reepjes
150 g witte kool of Chinese kool, grof gesneden
100 g taugé
1 kleine maïskolf (in plakjes) of 100 g babymaïs (optioneel)
Handje spinazie of kangkung (waterspinazie)
Kruiden en smaakmakers:
2 tenen knoflook
2 sjalotjes (of 1 ui)
1 tl trassi (garnalenpasta, optioneel maar wel klassiek)
1 el sambal oelek (meer of minder naar smaak)
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
2 cm laos (galanga), in plakjes
1 blokje santen (kokoscrème) of 100 ml kokosmelk
750 ml water of groentebouillon
1 el olie om te fruiten
Zout naar smaak
Bereiding:
Boemboe maken:
Maal of wrijf in een cobek/vijzel de knoflook, sjalotjes, trassi en sambal tot een pasta (of hak fijn met een mes).
Fruit de boemboe:
Verhit olie in een pan en fruit de kruidenpasta geurig aan.
Voeg de laos en djeroek poeroet toe.
Bouillon en santen:
Voeg het water (of bouillon) toe en breng aan de kook.
Roer de santen of kokosmelk erdoor. Laat het zachtjes koken.
Groenten toevoegen (stapsgewijs):
Eerst wortel en maïs, 3 minuten laten koken.
Dan de sperziebonen en kool, weer 4 minuten meekoken.
Tot slot de spinazie en taugé erbij, nog 1 à 2 minuten zachtjes laten pruttelen.
Op smaak brengen:
Proef en voeg eventueel zout of nog wat sambal toe.
Serveer met:
Witte rijst
Sambal goreng tempeh, rendang of gebakken tofu
Kroepoek voor de knapperigheid
Tip van Dapur opa Roy:
Sajoer Campur is perfect om restjes groenten op te maken. Je kunt er bijvoorbeeld ook bloemkool, paksoi of paprika aan toevoegen. Wil je een vegan versie? Laat de trassi dan achterwege.