In Indonesië is Sajoer kerrie een heerlijk simpel Javaans gerecht van verschillende groenten in een kerriesaus.
Een ideaal gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren of om gewoon lekker los te eten. Vaak wordt het nog afgewerkt met wat lontong, tahoe, en misschien een stukje tempeh – afhankelijk van wat er nog in huis is.
Hieronder staat een eenvoudig maar wel een traditioneel recept om te maken. Smullen gegarandeerd!
Ingrediënten:
1/2 Kg. runderpoulet
5 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 rode lombok
1 stukje gember
1 theel. koenjit
2 theel. kerrie (djawa)
2 theel. ketoembar
1 theel. djinten
1 klein stukje trassie
2 eetl. plantaardige olie
1 stengel sereh
2 salamblaadjes
500 gr. sperzieboontjes
5 middelgrote aardappelen
1 blokje santen
2 bouillonblokjes
1 stukje gula djawa (javaanse suiker in plakjes)
Bereiding:
Laat de poulet in ruim water koken.
Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lombok, snijd ze fijn en maal ze met de gember, koenjit, ketoembar, djinten, kerrie en trassie.
Fruit alles in de olie, voeg sereh en salam toe. Roer even om en voeg alles bij de bouillon. Deksel op de pan doen en laat het op een klein vuur zachtjes koken.
Was de boontjes en snijd ze in (flinke) stukjes. Schil de aardappelen, snijd ze in dobbelsteentjes en voeg ze toe, bij de boontjes in de sajoer.
Doe de deksel weer op de pan en laat alles ca 5 minuten sudderen.
Smelt vervolgens de santen erin, blijf roeren tot deze helemaal gesmolten is. De bouillonblokjes en suiker erbij en laat het nog 5 minuten met de deksel half op de pan, sudderen.