Sajoer Lombok (ook wel geschreven als Sayur Lombok)
is een Indisch groentegerecht. De naam zegt het al: sayur betekent groente, en lombok betekent chilipeper. Het is dus een pittige groenteschotel, meestal gestoofd in een geurige bouillon of kokosmelk.
Er bestaan verschillende varianten, afhankelijk van de streek en de familietradities. Vaak wordt het gemaakt met sperziebonen, kool, aubergine of andere groenten, samen met flink wat lombok (rode en/of groene pepers). De smaakmakers zijn typisch Indisch: ui, knoflook, laos, salamblad, eventueel wat trassi, en soms kokosmelk voor een romigere variant.
Het is dus eigenlijk een soort groente-currysoep die je eet met rijst en andere bijgerechten.
Hieronder staat een authentiek recept om deze klassieker te kunnen maken.
Ingrediënten (4 personen):
300 g sperziebonen, gehalveerd
200 g witte kool, in reepjes
1 aubergine, in blokjes (optioneel)
2 rode lomboks (of meer naar smaak), in ringen
1 groene lombok, in ringen
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 cm laos (galanga), gekneusd of in plakjes
2 salambladeren (Indische laurier) of gewone laurier
1 stukje trassi (1 cm, optioneel)
1 blok santen (ca. 100 ml kokosmelk, naar smaak)
750 ml water of groentebouillon
2 el olie
Boemboe-bumbu:
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks (of rawits voor extra pit)
1 tl korianderzaad, geroosterd
½ tl komijnzaad, geroosterd
1 tl kurkuma(poeder)
zout naar smaak
Bereiding:
Maal of vijzel de sjalotjes, knoflook, lomboks, koriander, komijn, kurkuma en een snuf zout tot een fijne pasta. Fruit de bumbu in wat olie samen met ui, knoflook, laos, salamblad en eventueel trassi tot het lekker geurt.
Voeg de groenten (sperziebonen, kool, aubergine) toe en roer ze kort mee. Giet er het water of bouillon bij en breng aan de kook. Laat de groenten zachtjes garen (ca. 15 minuten).
Voeg de kokosmelk toe, roer goed en laat nog 5 minuten zacht pruttelen (niet te hard koken, anders schift de kokos). Proef en breng op smaak met zout.
Serveer de sajoer lombok warm bij witte rijst, samen met andere gerechten zoals rendang, saté of een omelet.