In Indonesië is Sambal goreng hati ayam een heerlijk pittig gerecht van kippenlevertjes met sambal op Javaanse wijze.

Een ideaal gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren of om gewoon lekker los te eten. Is ook heerlijk op een sneetje witte brood met lekker dik de boter erop. Nogmaals, het is een heerlijk pittig gerecht met een fantastische smaak. Dit mede door de gebruikte kruiden.

Hieronder staat een niet al te moeilijk recept om het te maken. Smullen maar!

Ingrediënten:

500 gram kippenlevertjes
2 lombok (of 1 eetlepel sambal oelek)
2 uien
5 teentjes knoflook
1 stengel sereh
1 theel. laos of 3 kleine schijfjes
1 theel. suiker
2 blaadjes daon djeroek poeroet
4 kemirienootjes
olie
asem water
zout
santen en een beetje citroensap

Bereiding:

De in kleine stukjes gesneden levertjes, worden in water met zout eventjes gekookt. Hierna worden de fijngesneden uien (kleine ringetjes) en knoflook samen met de lombok, gemalen kemirienootjes, laos, suiker en een klein beetje zout aangebakken in de olie.

Voeg dan de levertjes toe, bak het geheel even aan en voeg daarna de santen, daon djeroek poeroet blaadjes en de gekneusde sereh toe.

Eventjes op een klein vuurtje lekker laten bakken. Na een korte tijd asemwater toevoegen. Kook het geheel goed door.

Bijna klaar ? Heel klein beetje citroensap bijdoen. Mmmmm... en natuurlijk een beetje bawang goreng erover strooien. (gebakken uitjes)