In Indonesië is Sambal Badjak een heerlijk pittige smaakmaker.

Sambal Badjak is een bekende sambal uit de Indonesische keuken. De smaak is pittig en kruidig door de toevoeging van verschillende specerijen. De pepers worden eerst gebakken of geroosterd, wat zorgt voor een diepere, complexere smaak. Het is simpel, puur, lekker pittig en gemaakt van verse rode chilipepers. 

Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan vele Aziatische gerechten en staat meestal standaard op tafel.

Hieronder staat een gewoon eenvoudig recept om sambal badjak te maken. Echt wel lekker...

Ingrediënten:

1 ui
1 eetl. trassiewater
1 eetl. asemwater
1 flinke teen knoflook
(klapper)olie
1 eetl. gula djawa
5 kemiries
1 theel. sereh
5 lomboks
1 theel.l laos
1 theel. zout
schil van 2 citroenen
2 salambladeren en 2 theel. ketjap manis

Bereiding:

Pof de kemiries en snijd ze met de ui en de knoflook zeer fijn. Vermeng ze met de gula djawa en de overige kruiden, behalve lomboks en de bladeren. Bak dit mengsel in de olie bruin. Snijd de lomboks zeer fijn en doe ze met zout, trassie- en asemwater, een beetje ketjap, citroenschillen en bladeren bij het gebakken mengsel. Laat alles even smoren. Voeg, als het mengsel te droog wordt, 1 eetlepel water toe.

In plaats van kemiries kunt u ook 30 tot 40 stuks katjang goreng (gebrande pinda's) gebruiken.