In Indonesië is Sambal Oelek een heerlijk pittige smaakmaker.
Sambal Oelek is eigenlijk de basis-sambal (de moeder van alle sambals) uit de Indonesische keuken. Het is simpel, puur, lekker pittig en gemaakt van verse rode chilipepers. Die is vernoemd naar de stamper (oelek) die bij een vijzel (cobek) hoort..
Hieronder staat een gewoon eenvoudig recept om sambal oelek te maken. Lekker "pedis".
Ingrediënten:
10–15 rode rawits (of lomboks, afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
½ theelepel zout
1 eetlepel azijn of limoensap
1 theelepel olie (optioneel – olijfolie of zonnebloemolie)
Tip: wil je het iets milder? Verwijder dan de zaadjes van een deel van de pepers.
Bereiding:
Was de pepers en verwijder eventueel de steeltjes.
Stamp de pepers fijn in een vijzel (ulek-ulek) met het zout. Heb je geen vijzel? Dan kun je ook een kleine hakmolen of staafmixer gebruiken — maar stampen geeft net die authentieke structuur.
Je kan er een beetje azijn of limoensap toevoegen voor wat frisheid én om het iets langer houdbaar te maken.
Voeg een klein beetje olie toe om het smeuïger te maken (optioneel).
Schep het mengsel in een schoon potje. Je kunt het in de koelkast ongeveer 1 à 2 weken bewaren.