De sambal tomat heeft een zachte, frisse tomatensmaak. Hij is ideaal om te verwerken in diverse kip-, vlees- of visgerechten, maar is ook lekker om gewoon als sambal bij de witte rijst te gebruiken. Zelfs bij je snacks is deze sambal niet te versmaden.
Bovendien is sambal tomat een geweldig alternatief voor traditionele sauzen. Het biedt een unieke smaakbeleving die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Door de perfecte balans tussen pittigheid en frisheid kan het ook gebruikt worden als dipsaus voor groenten, broodstengels, of zelfs als smaakmaker in sauzen en marinades.
Hieronder staat een gewoon eenvoudig recept om sambal tomat te maken. Lekker "pedis" maar toch verfrissend.
Ingrediënten:
5 rijpe tomaten
1 ui
1 theel. nootmuskaat
1 theel. peper
5 grote lomboks
¼ kopje azijn
zout
Bereiding:
Snijd de tomaten fijn. Braad de gestampte ui met de nootmuskaat, peper en de lombok. Voeg de azijn en de tomaten toe samen met een beetje zout en laat het geheel opkoken tot een dikke saus.