Saté Hati Bumbu Gulai is een heerlijke variant van saté die in Indonesië, en ook daarbuiten, erg geliefd is. Het kenmerkende aan Saté Hati Bumbu Gulai is het gebruik van kippenhart als hoofdingrediënt. Trouwens: Dit gerecht wordt ook met runderhart gemaakt.
Dit recept is van van kippenhart, vaak in combinatie met een gulai kruidenmix. Door de juiste bereiding blijft de saté heerlijk mals en sappig tijdens het grillen. "Hati" betekent "lever/hart" in het Indonesisch, wat verwijst naar het gebruik van orgaanvlees.
Smaak: De smaak is een combinatie van rijk, kruidig en licht pittig, met een heerlijk gegrild aroma en een aangename textuur.
Saté Hati Bumbu Gulai is een gerecht voor avontuurlijke eters die van intense smaken en traditionele Indonesische kruiden houden.
Gewoon eens maken zou ik zeggen.... (als je van orgaanvlees houdt.)
Ingrediënten:
1 kg. kippenhart, in blokjes
1 grote gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theel. gulai kruidenmix
1 theel. kurkuma
1/2 theel. koriander
1/4 theel. komijn
1 rode peper, fijngehakt (optioneel)
zout naar smaak
peper naar smaak
2 eetl. ketjap manis
Houten satéstokjes (laat de stokjes minstens 2 uur in het water liggen dan verbranden ze niet zo snel op de BBQ).
Bereiding:
Snijd de kippenharten in niet al te grote stukken. Meng zout en peper over het vlees. Doe alle andere ingrediënten in een kom en meng goed met de ketjap.
Voeg de marinade toe aan de kippenharten en meng goed. Laat dit minstens een paar uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast marineren.
Rijg het vlees aan de stokjes. Rooster de saté op gloeiend houtskool, draai regelmatig zodat ze gelijkmatig garen. Je kunt ze ook onder de grill in de oven bereiden.
Serveren: Saté Hati Bumbu Gulai wordt meestal geserveerd met rijst, lontong, of ketupat, eventueel met extra gebakken uitjes of een sausje zoals pindasaus of sambal badjak.