Een heerlijk Indonesisch gerecht van gemarineerde vis spiesjes genaamd "Saté Lilit". Dit traditionele gerecht zit bomvol smaak en wordt vaak gegrild boven een houtskoolvuur, zodat de vis een rokerige smaak krijgt en de marinade goed intrekt.

Op Bali wordt deze Sate Lilit vaak op deze wijze gemaakt!

Saté Lilit is een smaakvol gerecht dat we nu zelf gaan maken met het recept hieronder. Succes verzekerd.

In Indonesië wordt deze saté gemaakt van verschillende soorten vis. Wij gebruiken meestal tonijn of makreel. Sate Lilit is heerlijk met witte rijst en groenten.

Ingrediënten:

500 gram visfilet (tonijn, makreel of andere stevige vis)
100 gram geraspte kokos
2 eetlepels kokosmelk
1 eetlepel limoensap
2 rode chilipepers, fijngehakt
4 sjalotten, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gember, geraspt
1 theelepel kurkuma, geraspt
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel komijnpoeder
Zout en peper naar smaak
Citroengras stengels (als spiesjes)

Bereiding:

Snijd de visfilet in kleine stukjes en maal deze fijn in een keukenmachine of hakmolen. Meng de gemalen vis met de geraspte kokos, kokosmelk, limoensap, fijngehakte chilipepers, sjalotten, knoflook, gember, kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder. Breng op smaak met zout en peper.

Kneed het mengsel goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Vorm met je handen kleine hoeveelheden van het vismengsel om de citroengras stengels heen, zodat het stevig vastzit. Zorg ervoor dat de saté niet te dik is, zodat de vis goed gaar kan worden.

Verhit een grillpan of barbecue en gril de Saté Lilit aan alle kanten goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de saté.

Serveer deze heerlijke Saté Lilit warm, eventueel met extra limoenpartjes.