Saté Pentol is een populaire snack uit Indonesië die je vooral op straat en bij kleine kraampjes (warung en kaki lima) tegenkomt. Het bestaat uit kleine, stevige balletjes gemaakt van fijngemalen vlees of vis. Ze hebben een licht taaie, maar toch zachte bite – een beetje te vergelijken met visballetjes of bakso, maar dan in satévorm.
De balletjes worden aan een stokje geregen en meestal kort gegrild of gestoomd, waarna ze worden overgoten met een pittige saus. Vaak is dat een sambal-kecap saus (zoet-pikant van ketjap manis met sambal), maar je vindt ook varianten met pindasaus of een simpel chilisausje.
Saté Pentol is vooral geliefd als snack tussendoor of streetfood, goedkoop, vullend en heerlijk bij een kopje thee of gewoon als je onderweg bent. Het is een perfect voorbeeld van hoe de Indonesische keuken met eenvoudige ingrediënten iets bijzonders weet te maken.
Ingrediënten:
1/2 kg runder- maar kan ook kip -gehakt
225 gr geraspte kokos
2 eetlepels paneermeel
1 ei
satestokjes (deze wel eerst laten weken in water)
Boemboe:
3 rode lomboks
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 theel geraspte gula jawa (palmsuiker of eventueel rietsuiker)
4 kemirienoten
1/2 theel ketumbar
1/2 theel jinten
1 theel trassi
Bereiding:
Maal de ingrediënten voor de bumbu/boemboe fijn tot een redelijke grove pasta. Kluts het ei en meng dit samen met de bumbu, de kokos, het gehakt en de paneermeel goed door elkaar. Vorm van dit mengsel kleine balletjes en rijg deze aan de sate stokjes.
Rooster de sateetjes mooi bruin boven een houtskoolvuurtje op de BBQ of in de keuken onder de grill.
Selemat makan