Indonesische Sop Tomat (tomatensoep) is heel anders dan de westerse versie. Het is geen dikke, gepureerde soep, maar juist een heldere, hartige bouillon met stukjes tomaat, vlees (vaak kip of gehaktballen), en groenten zoals wortel en kool. Het heeft een licht zoet-zure smaak, soms met een beetje pit. Heel populair als troosteten of lichte maaltijd.

Selamat Makan!

Ingrediënten:

1 kg. tomaten, ontveld, in vieren gesneden en van zaad ontdaan.
3 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en zeer fijn gesnipperd
1 rode lombok of een kleine rawit gehalveerd en in smalle reepjes gesneden (zaadjes laten zitten voor lekker pedis)
½ eetl. olie
1 theel. gemalen djinten
1 theel. gemalen ketoembar
2 kruidnagels, gekneusd
1 theel. djahé (gember)
2 groentebouillontabletten
½ liter water
1 eetl. ketjap manis
zout (echt maar een heel klein beetje)
peper
3 eetl. gesnipperde koriander.

Bereiding:

Verhit de olie in een pan en roerbak de sjalotjes, de knoflook samen met de pepertjes, de djinten en de ketoembar in ongeveer 3 minuten.

Voeg de tomaten, het water, de kruidnagels, gember en, bouillontabletten toe.
Breng nu de soep aan de kook en laat hem met een deksel op de pan, zachtjes 20 minuten koken.
Wrijf de soep boven een andere pan, door een roerzeef.
Roer de ketjap door de soep en breng hem eventueel op smaak met zout en peper.

Garneer de soep met de verse koriander.