Soto Kambing! Dat is een echte klassieker uit de Indonesische keuken! Het is een geurige, kruidige soep van geitenvlees (of soms schapenvlees), met kokosmelk of heldere bouillon – afhankelijk van de regio – en bomvol smaak. Vooral geliefd op Java en in Betawi (Jakarta).
Selamat Makan!
Ingrediënten:
500 gram geitenvlees, in blokjes
2 liter water
3 sjalotjes, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 cm gember, gekneusd
2 cm laos (galangal), gekneusd
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
3 blaadjes salam (Indonesisch laurier)
1 theelepel kurkuma poeder
1 theelepel koriander poeder
1/2 theelepel komijn poeder
Zout en peper naar smaak
Olie om te bakken
Garnering: lente-ui, gebakken uitjes, emping (kroepoek)
Bereiding:
Kook het geitenvlees in water tot het zacht is. Bewaar de bouillon.
Verhit olie in een pan en fruit de sjalotjes en knoflook tot ze geurig zijn.
Voeg gember, laos, sereh, salam, kurkuma, koriander en komijn toe. Bak kort mee.
Voeg het geitenvlees toe en bak even mee.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
Laat de soep zachtjes koken voor ongeveer 30 minuten zodat de smaken goed intrekken.
Breng op smaak met zout en peper.
Variaties:
Zonder kokosmelk is het lichter, meer Soto Betawi stijl.
Met kokosmelk wordt het wat romiger – heerlijk als je van rijkere smaken houdt.
Serveer de soto kambing (warm) en garneer met lente-ui, gebakken uitjes en emping.
Tip: Hardgekookt eitje in partjes en stukjes gekookte aardappel is lekker.